İlkokul ve ortaokul öğrencilerimiz, 21 Mart Dünya Şiir Günü ve 22 Mart Dünya Çocuk Şiirleri Günü’nü 18 – 27 Mart tarihleri arasında “Şiir Şenliği Haftası” etkinliklerimiz çerçevesinde kutladı.
Levent Yerleşkemizde ilkokul 1 – 4. düzeyinden öğrencilerimiz, sınıf öğretmenleri, yaratıcı drama öğretmenleri ve Türkçe koordinatörünün iş birliğiyle hazırladığı şiir dinletisini Terakki Vakfı Kültür Merkezi K1’de arkadaşlarına sundu. “Hayaller” konulu şiirlerin dinletisi; görseller, melodiler ve danslar eşliğinde gerçekleşti. Koridor etkinliğinde Terakkililer, öğrencilerimizin şiir seslendirme videolarını izledi, veli ve öğrencilerimizin şiirlerini dinledi. İlkokul kütüphanesinde “şiir kitapları” sergisi düzenlendi. “Şiirden Resimlere Yolculuk” başlığıyla açılan resim sergisi, öğrenciler tarafından hafta boyunca ziyaret edildi.
Her iki yerleşkemizde ilkokul 2. sınıf öğrencilerimiz, “Sen Kuş Dili Bilir Misin?” adlı kitabın söyleşisinde Yazar Nur İçözü ile bir araya geldi. İçözü, kitapları nasıl yazdığını, kitabına “Sen Kuş Dili Bilir Misin?” adını neden koyduğunu anlatarak doğa, hayvan sevgisi ve şiir yazmanın önemine değindi. Kuş dilinin nasıl konuşulduğuna dair örnekler vererek, şiir kitabından şiirler okudu.
Levent Yerleşkemizde ilkokul 3. sınıf öğrencilerimiz, Şair Haydar Ergülen‘le ilkokul kütüphanemizde söyleşti. Ergülen, şiir yazma üzerine öğrencilerimizle sohbet ederek “Nar Alfabesi” kitabını yazma nedenini, yazmanın öğretici bir serüven olduğunu anlattı ve şiirlerini okudu.
Her iki yerleşkemizde ilkokul 4. sınıf öğrencilerimiz; Yazar, Kütüphaneci ve Yaratıcı Drama Eğitmeni Çiğdem Odabaşı’yla bir araya geldi. Öğrencilerimiz, okudukları “Türk Yazınından Seçilmiş Çocuklar İçin Şiirler” adlı kitabın atölye çalışmasını gerçekleştirdi. Birlikte yaratıcı düşünme ve yazma etkinlikleri yaptılar. Orhan Veli’nin yaşamı ve şiirlerini ele alan Odabaşı, gösterdiği farklı resim kompozisyonları ile öğrencilerimizle doğaçlama şiirler oluşturdu.
Tepeören Yerleşkemizde ortaokul öğrencilerimiz ise 21 Mart Dünya Şiir Günü’nü kutlamaya şairlerin dizelerinden kesitler bulunan bardak altlıklarını öğretmenlerine hediye ederek başladı. TÖGEM (Terakki Öğrenme Geliştirme Merkezi) ve Türkçe Bölümümüzün tasarladığı bu bardak altlıklarıyla yapılan küçük sürprizden sonra öğrencilerimiz Şairler Meydanı’nda bir araya geldi. “Ses Veren Şiirler” adlı gösteride ünlü şairlerin bestelenmiş şiirleri yer aldı.
Levent Yerleşkemizde ortaokul 5. sınıf öğrencilerimiz, Terakki Vakfı Kültür Merkezi K2’de şiir dinletisi gerçekleştirdi. Öğrencilerimiz bu dinletide, “çocuk” konulu şiirleri görseller, melodiler eşliğinde bir olay örgüsü etrafında canlandırarak sundu. Ayrıca, 5. sınıflar arasında düzenlenen “çocuk” konulu şiir yarışmasının 1.lik ödülünü 5C sınıfından Zeynep Bayraktaroğlu, 2.lik ödülünü 5F sınıfından Bengisu Besen, 3.lük ödülünü 5A sınıfından Doruk Umman aldı.
Her iki yerleşkemizde ortaokul 7. sınıf öğrencilerimiz, şiir dizelerinden yola çıkarak Görsel Sanatlar derslerinde resimler yaptılar. Bu resimler panolarda sergilendi.
Bu çalışmalarda şiir dinlemekten, şiir okumaktan, dinlediği veya okuduğu şiirler içinde sevdiklerini ezberlemekten, şairlerle söyleşip yaratıcı düşünme ve yazma çalışmaları yapmaktan zevk duydukları görülen öğrencilerimiz, duygu ve duyuların şiirlerde imgelere dönüştüğünü fark ettiler. Şiirin bir iletişim dili olduğunu kavradılar. Görsellerden veya farklı sözcüklerden esinlenerek nasıl şiirsel ifadelere ulaşılabileceği, şiirde ritim ve müziğin işlevini gördüler.