Terakkili’ye Hollanda’daki Model Birleşmiş Milletler Konferansında “En İyi Delege” Ödülü

3255

Levent Yerleşkemizden STIMUN (Şişli Terakki International Model United Nations) Kulübü öğrencilerimiz, 14 Haziran – 16 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen Birleşmiş Milletler çalışmalarının simülasyon yoluyla öğretildiği konferanslardan IMUNA (The International Model United Nations of Alkmaar) 2019 konferansına katıldılar. Burada farklı ülkelerden ve okullardan öğrencilerle bir araya gelerek dünya sorunlarını tartıştılar. Murmelius Gymnasium tarafından bu yıl 26.’cısı düzenlenen IMUNA konferansında öğrencilerimiz çeşitli komitelerde Hırvatistan, Beyaz Rusya ve Sudan’ı temsil etti. Konferansın bu yılki ana teması “Yenilenmeyi Anlamak” olarak belirlenmişti.

IMUNA’2019 konferansı öncesi öğrencilerimiz, haftalık kulüp saatlerinde konuları ile ilgili araştırmalar yaparak ve yasa tasarısı taslaklarını hazırlayarak konferansa hazırlandılar.

Konferansta Hırvatistan’ı Kuzey Atlantik Konseyi’nde temsil eden Pelin Baran (9G), Kuzey Atlantik Konseyi’ndeki başarılı çalışmalarından dolayı Konsey Başkanları ve delegeler tarafından “En İyi Delege” ödülüne layık görüldü.

Gündem Maddeleri:

Kuzey Atlantik Konseyi

  • Siber savunma stratejilerinin geliştirilmesi
  • Ukrayna’nın güvenliğini güçlendirmek ve toprak bütünlüğünü korumak
  • Kitle imha silahlarının çoğalmasının NATO müttefikleri üzerindeki potansiyel etkileri

Özel Konferans

  • Uzay enkazı problemlerini çözme ve Kessler sendromunu önleme
  • Uzay silahlanması mücadelesini önleme
  • Uzayın keşfi alanındaki son gelişmeler hakkında hükümetler arasında bilgi değişimi

Silahsızlanma Komitesi

  • Karanlık Ağda gerçekleşen hafif silahlarla ticaretinin anlaşılması
  • Kitle imha silahlarının yayılmasını önleme tedbirleri
  • Yapay zekanın uluslararası güvenlik üzerindeki etkisi

Çevre Komisyonu

  • Herkes için ekonomik, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye erişimin sağlanması
  • Hayvanların gıda üretim teknolojisi olarak kullanılmasının değiştirilmesi
  • Kum çıkarılması ve bunun çevreye etkileri

Ekonomik ve Sosyal Konsey

  • Genetiği değiştirilmiş organizmaların ticaretinin güvenliğini artırmak için tedbirler almak
  • Kontrollü ilaçların erişimini ve kullanılabilirliğini artırmak
  • Gençleri daha iyi iş fırsatları ile desteklemek

 

Katılımcı öğrencilerimizin konferansla ilgili görüşleri:

Pelin Baran (9G)

“14-16 Haziran 2019 tarihleri arasında katıldığımız ve Hollanda’nın Alkmaar şehrinde gerçekleşen IMUNA konferansı bana çok şey kattı. 6. konferansımı tamamlamış ve Kuzey Atlantik Konseyi’nde ilk best delegate (en iyi delege) ödülümü almış oldum. Başka ülkelerden ve kültürlerden birçok arkadaş edindim. Hiç tanımadığım bir ailenin yanında kalmayı deneyimledim ve farklı kültürlerdeki aile yapılarını karşılaştırma fırsatım oldu. Konferansta ödül aldığım belli olduktan sonra kendi komitemdeki görevlerim hafifledi ve Çevre Komisyonu’na gidip ordaki münzaraya da katıldım. İngilizce dışında anlaşabileceğimiz bir dil olmadığından hep ingilizce konuşup bu 4 gün içerisinde İngilizcemi de geliştirme fırsatı buldum. Son gün konferans dışında Amsterdam’a gidip gezdik. Orada okul arkadaşlarımla olan bağımı güçlendirdim ve hiç bilmediğim bir yeri kendim gezip öğrenebildiğimi anladım. Bunlar ve daha birçoğu… IMUNA’19, bana katkıları ile hiç unutamayacağım bir konferans haline geldi.”

 

Sıla Çağlar (F10)

“14-16 Haziran 2019 tarihleri arasında Alkmaar’da düzenlenen IMUNA Konferansı’na, Çevre Komisyonu’nun Beyaz Rusya delegesi olarak katıldım. Konferanstan önce yaptığım hazırlık çalışmaları yardımıyla ilk gün bildiri yazma bloğu bulmakta zorluk yaşamadım. Hayvanların yiyecek üretim endüstrisinde kullanımıyla ilgili yazdığım çözüm önerilerini, bloğumla beraber yazdığımız bildiriye ekledik. Bu şekilde, bildiriyi onaylayan ülkelerden biri oldum. Konferansın sonraki aşamalarında yapılan münazaralarda etkin rol alarak diğer yazılan bildirilerle ilgili taraf delegelere sorular yöneltip eleştiriler yaptım. Sıra bizim yazdığımız bildiriye geldiğinde söz aldım ve temsil ettiğim ülkenin konuya yaklaşımını göz önünde bulundurarak düşüncelerimi iletip sorulan sorulara yönelik verdiğim cevaplarla diğer ülkeleri ikna etmeye çalıştım. Öte yandan diğer tartışılan bildiriler hakkında ilgili delegelere sorular yöneltip zaman zaman gerekli bulduğum düzeltmeleri öne sürdüm. 3. günün sonuna geldiğimde birbirinden güzel, dünyanın birçok ülkesinden arkadaşlar edinmiş, oldukça keyifli bir MUN deneyimi geçirmiş ve Amsterdam’ı daha yakından tanımış biri olarak konferanstan ayrıldım. Hazırlanma sürecinde ve konferans boyunca yardımlarını esirgemeyen sevgili danışman öğretmenim Jülide Yarış Barkçın’a ve birbirinden değerli tavsiyeleri için sevgili Asuman Bozçetin ve Sibel Weeks’e çok teşekkür ederim.”