Tercihin Doğadan Yana Olsun!

2455

Levent Yerleşkemizde ortaokul 6. sınıf öğrencilerimiz, 2 Mayıs Perşembe günü Boğaziçi Üniversitesi himayesinde kurulan Birleşmiş Milletler’e bağlı UN SDSN  (Sustainable Development Solutions Network) Türkiye Direktörü Bahar Özay’la Terakki Vakfı Kültür Merkezi K1’de bir araya geldi.

Sosyal Bilgiler Bölümümüzün WWF-Doğa Öncüleri Kulübümüz aracılığı ve WWF-Türkiye örgütü ortaklığıyla yürüttüğü “Tercihin Doğadan Yana Olsun!” projesi kapsamında gerçekleşen bu buluşmada Özay öğrencilerimizle, tek kullanımlık plastik kullanımı, ülkemizin tek kullanımlık plastik tüketimindeki yeri, sürdürülebilir kalkınma için bilimsel yaklaşımlar başlıklarında birikimlerini paylaştı.

Çalışmalarının ilk adımı geçtiğimiz yılın Eylül ayında başladı. Öğrencilerimiz, “Tercihin Doğadan Yana Olsun!” projesinde “Tek kullanımlık plastik nedir? Neden kullanılıyor?” sorularının yanıtlarını aradı ve “Kullanılmalı mıdır?” sorularına, ders içi ve dışı etkinliklerle, üç adımda cevaplar üretti. Çalışmanın “Merak Uyandırma” adını verdiğimiz bu ilk adımında, okulumuzun değişik yerlerine “ Tercihin doğadan yana olsun!”  sloganını içeren afişler astılar. Aynı hafta içinde Bilişim Teknolojileri Dersi işbirliği ile Google anketler üzerinden tek kullanımlık plastik hakkındaki öğrenmeleri tespit etmek için ortaokul 6 ve 7. sınıf öğrencilerimiz bir ön testimize katıldı. Türkçe derslerinin gazete haberleri üzerinden düşünce yazısı oluşturma çalışması, tek kullanımlık plastikle ilgi çeşitli haberlerle desteklendi. Sosyal Bilgiler dersi hafta sonu ödeviyle ise konu tartışmaya açılmış oldu.

Çalışmaların ikinci adımında “Bilgilendirme, Uygulama, Yaygınlaştırma” hedeflenerek, WWF- Türkiye’nin plastik dosyası üzerinden kulüp öğrencilerimiz, sosyal bilgiler öğretmenleriyle sınıflarda gerçekleştirdiği bilgilendirme çalışmasıyla konuya dair bilişsel alt yapıyı oluşturdular. Bilgilendirmeyi takip eden günlerde, 6 ve 7. sınıf öğrencilerimiz “Doğa İçin Beş Gün: Plastik Günlüğüm” isimli çalışma hakkında bilgi sahibi oldu ve yaygınlaştırma için adım attılar. Bu çalışma gönüllülük esasıyla kulüp öğrencilerimizin liderliğinde gerçekleşti. Sonuçları, öğrencilerimiz Google Drive üzerinden paylaşıma açılarak sınıflarda değerlendirildi.  Bu çalışmalar sırasında, ilk adımda oluşan merakın ilgiye dönüştüğü,  konuya ilişkin duyarlılığın arttığı ve konuya ilişkin sorumluk alma isteği oluştuğu, çalışmanın öğrencilerimizin yakın çevreleri üzerinden yaygınlaştığı gözlemlendi.

Tüm bu çalışmaların ardından; UN SDSN Türkiye Direktörü Bahar Özay ile gerçekleştirilen bu söyleşide öğrencilerimiz süreç boyunca öğrendikleri bilgileri pekiştirme ve alanında uzman olan bir kişiyle konuyu konuşma fırsatı yakaladılar.