Yaşadığımız dünya üzerinde hepimizin bir etkisi olduğunu artık biliyoruz. İşte bu etkilerin toplamına “Ekolojik Ayak İzi” deniyor. Bu yüzden ekolojik ayak izimizin ölçüsünü bilmek önem kazanıyor. Bunu bilirsek çevre üzerindeki etkilerimizi de daha kolay anlayacağız. Böylece ne kadar tüketim yaptığımızı ve bu tüketimlerimizin nelere yol açtığını daha iyi görebileceğiz.
Bu amaçla, 11 – 22 Aralık 2015 tarihleri arasında 4. sınıf velilerimize yönelik “Tüketim Alışkanlıklarımız” konulu bir anket çalışması gerçekleştirdik. Ankete katılan 150 velimiz kendilerine sorulan sekiz soruya internet üzerinden yanıt verdi.
Tüketim, tüketimin çevreye etkileri, reklamlar ve tüketim konularına yönelik hazırlanan sorularla dünyada çokça konuşulan “Ekolojik Ayak İzi”ne dikkat çekmek istedik.
Amacımız, tüketimin etkilerini biraz daha görünür kılmaktı. Değişen yaşam biçimimiz ister istemez alışkanlıklarımızı da değiştirdi, şekillendirdi. Tüm gereksinimlerimizi karşıladığımız doğa bu değişiklikten etkileniyordu, ancak bizler yaşadığımız bu dünyayı nasıl etkilediğimizi fark etmiyorduk. Dünyamızın geleceği ile ilgili çizilen olumsuz senaryolara karşın bilim insanlarının ve çevre aktivistlerinin uyarıları uzun yıllar sonra bir karşılık bulmaya başladı. Bu konuya kafa yoran birçok dünya insanının ısrarlı çabaları devletlerin de harekete geçmesine yol açtı.
Yine de tüm bu yapılanların yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Eğer tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmezsek uzun yıllar sürecek çevre sorunlarını çözmek için uğraşacağız. İşte ankete de bu noktada ihtiyaç duyduk. Çağımız insanının tüketim alışkanlıklarına dikkat çekmek istedik. Bu yolla “Ekolojik Ayak İzi” kavramını okuldan-eve; evden-okula doğru tartışmak istiyoruz. Birey olarak bizler bu tüketimde neredeyiz, dünyamızı nasıl etkiliyoruz, bu ayak izini ne kadar küçültebiliriz, daha daha küçültebilir miyiz, bu konuda farkındalık yaratmak istiyoruz.
Fatih Debbağ
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki İlköğretim Okulu
Sınıf Öğretmeni ve Terakki Eko-Okul Komitesi Öğretmeni