Levent Yerleşkemizden lise öğrencilerimiz, 21. Kariyer Günlerimiz kapsamında 4 Nisan Salı günü “Üniversite Terakki’de: Tadımlık Dersler” etkinliğine katıldı. 11. sınıf öğrencilerimiz ve istekli 12. sınıf öğrencilerimiz kendi seçtikleri, psikolojiden mimarlığa çeşitli birçok alanın derslerini; Bilgi Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi akademisyenlerinden dinlediler. Sorularına birinci ağızdan cevap aldılar.
Konuklarımız; Bilgi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden Prof. Dr. Selime Sezgin, Ekonomi Bölümü’nden Doç. Dr. Ayça Giritligil, Reklamcılık Bölümü’nden Doç. Dr. Gresi Sanje, Psikoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Zeynep Çatay, Mimarlık Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Avşar Gürpınar, Hukuk Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Nilgün Başalp, İletişim Bölümü’nden Gülesin Nemutlu; Sabancı Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Duygu Erten; Acıbadem Üniversitesi Tıp Bölümü’nden Doç. Dr. Melike Şahiner, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Emre Deniz; İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Zeki Cenker Koyuncuoğlu’ydu.
Sezgin, “7/24 İşletme” dersinde; işletmenin niteliği, işletmenin alt dalları, fonksiyonları, girişimci ve yönetici arasındaki farklar, işletme – çevre ilişkisi kavramları üzerinde dururken, işletmenin çevresine ve içinde bulunduğu topluma karşı da duyarlı ve sorumlu olması gerektiğini anlattı. Öğrencilerimiz; işletme fakültelerindeki dersler, üniversite yaşamı, işletme fakültesi mezunlarının iş ve kariyer olanakları konusunda da aydınlatıcı bilgiler edindi.
Giritligil, “‘Senden İyi Ekonomist Olur’ Dene, Gör!” dersine başlarken, ilk önce öğrencilerimize “İktisat ne iş yapar?”, “Bu bölümü neden okumak istiyorsunuz?” sorularını sordu. Öğrencilerimizin bu sorulara verdiği cevaplar üzerinden iktisat biliminin ne olduğunu ve ne ile uğraştığını anlattı. Ardından öğrencilerimize iktisadın temel noktalarını anlayabilmeleri için iktisadi oyunlar oynattı. Bununla bağlantılı olarak oyun teorisi ve Nash dengesinden bahsetti. İnsanların tercihlerinin, diğerlerinin tercihlerine bağlı olduğunu ve insanların sadece kendi çıkarları doğrultusunda değil, diğer insanların çıkarlarına göre de bir tavır sergilemesinin önemini paylaştı. İktisat biliminin ana malzemesinin “insan” olduğunu, insanların bireysel ve grup olarak nasıl davrandığını inceleyen bir davranış bilimi olduğunu vurguladı. Günlük yaşamdaki ekonomik olaylara ve sorunlara yaklaşımda geniş bir perspektifle bakabilmenin ve bu sorunların çözümünde güncel analitik araçları kullanmanın önemi üzerinde durdu.
Sanje; reklamcılık alanında “Reklamları Zaplamayan Liselilere Davet” dersinde öncelikle reklamcılığın temel kavramlarını anlattı. Bu temel kavramlar doğrultusunda bir reklam ajansını oluşturan yapılar ve işleyişi sağlayan unsurlara deneyimlerle zenginleşen bir içerikle değindi. Reklamcılık mesleğinin canlı ve dinamik yapısı, zamanımıza değin gerçekleşmiş unutulmaz ve sonucu etkili reklam kampanyalarından örneklerle ele aldı. Ayrıca, hangi meslek olursa olsun, tutkuyla bağlanmanın ve özgünlüğün meslek yaşamına katkılarından bahsetti.
Çatay; psikoloji bilimine ilişkin bilgileri ve bu alanı seçen öğrencileri nasıl bir eğitim sürecinin beklediğine dair aktarımlarda bulundu. Ardından, örnek bir psikoloji dersi işlemek üzere “Akran Zorbalığı” konusunu ele aldı. Zorbalık kavramı, zorbanın ve mağdurun psikolojisi, dünyada bu konuda yapılan araştırmalar, önleyici çalışmalar üzerinde durulan derste, öğrencilerimiz kendi bilgi ve deneyimlerinden yola çıkarak katkılar sağladı.
Gürpınar, mimarlık alanında öğrencilerimizle “Liseli Tasarımcılar Oyuncak Atölyesi” adlı uygulamalı bir ders yaptı. Terakkili mezunların da katılımcı olarak yer aldığı derste Gürpınar, Terakkililerle oyuncak örnekleri paylaştıktan sonra onlardan, yaratıcı bir fikir üretip hayata geçirmesini istedi. Gruplara ayrılan Terakkililer, atölyedeki malzemelerle “Kukla, Taşıt ve Parkur” üretti.
Başalp; “Nişanlılık Hukuku” konulu dersinde biten bir nişanlılık sonrası manevi tazminat talebi ile mahkemeye başvurusu yapılan bir davayı öğrencilerimizle hukuk kuralları çerçevesinde inceledi. Sonra, öğrencilerin hukuk fakültesi eğitimine yönelik kariyer geliştirme konulu sorularını cevaplandırdı.
Nemutlu; “Analog Oyun Tasarımı” dersinde; oyunun kişi için nasıl bir öneme sahip olduğunu, bir oyun oluştururken nelere dikkat ettiklerini ve oyunun ilk aşamasından bitimine kadar hangi aşamalardan geçtiğini aktararak öğrencilerimizin bu konudaki meraklarına cevap bulmalarını sağlayacak sorulara da cevaplar verdi.
Erten; “Yeşil Binalar” konulu dersinin birinci saatinde hem inşaat mühendisliği hem de inşaatla doğrudan ilişkili tüm mühendislik bölümleri hakkında bilgilendirme yaptı. Sonra yeşil binalar, bu binalar için gerekli sertifikalar konusuna değinen Erten, yurt dışı deneyiminin önemini vurguladı.
Şahiner; tıp alanında “Sinir Sistemindeki Eşsiz Organizasyon; Öğrenme ve Bellek Mekanizmaları” dersinde, beyinde öğrenme sürecinde gerçekleşen bağlantılar, bu bağlantıların hayatımıza etkileri, öğrenmenin nasıl gerçekleştiği, konuşmayı ya da yürümeyi nasıl öğrendiğimiz gibi konu başlıklarına değindi. Beş duyu organımızla nasıl öğrendiğimiz ve bu öğrenmelerin kalıcılığının nasıl gerçekleştiğinden bahsetti. Uzun süreli hafızaya atılan bilgilerin hiçbir zaman kaybolmadığı, ancak çeşitli hastalıklar durumunda (Alzheimer vb.) geri çağrılamadığını açıkladı. O durumda bile bilginin kaybolmadığını, depolandığı yerde kaldığını anlattı. Literatüre geçmiş bir vaka örneği paylaşarak, epilepsinin farklı biçimlerde nasıl ortaya çıkabileceğinin örneklerini sundu.
Deniz; Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında öğrencilerimize yaptığı “İyi, Kötü, Çirkin ve Genetik” adlı sunumunun ilk bölümünde alanın genel hatları, hangi çalışma imkanlarına sahip olduğu, hangi yurt dışı eğitim programlarıyla bağlantıları olduğu hakkında bilgi verdi. Sonra, genetik mühendisliğinin hangi alanlarda insan sağlığına hizmet ettiği ve alt dallarının neler olduğunu anlattı. Deniz, ayrıca genetik mühendisliği alanının ne kadar meşakkatli ancak bir o kadar da önemli bir alan olduğunun önemini; Nazım Hikmet’in Yaşamaya Dair şiirinin şu dörtlüğü ile altını çizdi:
“…yahut kocaman gözlüklerin, beyaz gömleğinle bir laboratuvarda
insanlar için ölebileceksin,
hem de yüzünü bile görmediğin insanlar için,
hem de hiç kimse seni buna zorlamamışken,
hem de en güzel en gerçek şeyin yaşamak olduğunu bildiğin halde.”
Koyuncuoğlu; öğrencilerimize önce Diş Hekimliği bölümünü tanıttı. Ardından, “Diş Hekimi Olmak Yetenek İster, Ben de Var!” dersinde; ağız diş sağlığının önemi, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları, diş eti iltihabi aşamaları, ağız hijyeni ve genel sağlığa etkileri, diş fırçası seçimi konularını anlattı.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisimiz, öğrencilerimizin üniversite ve meslek seçimlerinde doğru karar verebilmelerine yardımcı olmak için tüm seneye yayarak 21. Kariyer Günleri etkinlikleri düzenliyor. Bu sene gerçekleşecek diğer “21. Kariyer Günleri” etkinlikleri: “Başarı Öyküsü3”, “Dekanlarla Buluşma: Mesleğe Göz Kırpmak”, “Üniversite Gezileri: Koç, Boğaziçi, Sabancı, Acıbadem Üniversiteleri”, “Ders Seçim Konferansı”, “Meslek Gözlem Çalışmaları”, “Meslek Tanıtımları” ve “Tercih Konferansı”.
Etkinlikle ilgili tüm fotoğrafları görmek için tıklayınız.