Yazında Çocuk Hakları

2578

Her iki yerleşkemizden ortaokul 5. sınıf öğrencilerimiz, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” etkinlikleri kapsamında “Yazında Çocuk Hakları” çalışmalarını, 17 Aralık Perşembe 5. sınıf öğrencileriyle, 18 Aralık Cuma günü ise 4. sınıf öğrencileriyle çevrim içi olarak paylaştılar.

5. sınıf öğrencilerimiz, çocukların temel haklarına “Sadako Sasaki” kitabından yola çıkarak dikkat çektiler. Türkçe dersinde yaptıkları çalışmalarda, önce “Sadako Sasaki/Kâğıttan Bin Turna Kuşu” kitabını inceleyerek büyük grup tartışmaları yaptılar. Bu tartışmalarda savaşlardan en çok etkilenen ve en büyük zararı görenlerin yine çocuklar olduğunu fark ettiler. Devamında öğrencilerimiz, Sadako Sasaki’nin tamamlayamadığı Turna kuşlarını origami tekniğiyle yapıp Padlet sayfasında paylaşarak dünyaya barış dilediler.

Günlük yaşamda hoşumuza gitmeyen, istemediğimiz durumlarla karşılaştığımızda şikâyet etmek yerine daha verimli bir yöntem kullanarak eyleme geçmenin önemini 4. sınıf öğrencilerimizle paylaştılar.

Çalışmalarımızın ikinci ayağında Nazım Hikmet’in Sadako’dan etkilenerek yazdığı “Kız Çocuğu” şiirini ele aldılar. Öğrencilerimiz, “Kız Çocuğu” şiiriyle şairlerin dünyanın bütün acılarını, dertlerini kendi yüreğinde duyan ve bunları şiirlerine yansıtan bireyler olduğu fikrine ulaştılar.

Bir sonraki çalışmalarında öğrencilerimiz, kendi akranları tarafından yazılmış ve amacına ulaşmış bir mektup üzerinde çalışıp ikna edici mektuplar yazdılar. Yazının, ifade özgürlüğümüzü kullandığımız en etkili alanlardan biri olduğunu fark ettiler.

Çalışmalarımızın son aşamasında öğrencilerimiz, oluşturdukları gruplarla kurgusal bir çocuk karakter yaratıp onun ağzından çocuk haklarının ihlali ile ilgili yedi satırlık yazılar yazdılar ve böylece hakları ihlal edilmiş çocukların sesi oldular.

Öğrencilerimiz adına sunuculuk görevini üstlenen Levent Yerleşkemizden 5C öğrencisi Ayşe Naz Eriş (5C) ve Tepeören Yerleşkemizden Melis Kefeli (5C), tüm çocukların haklarını kullanabildikleri bir dünya dileğinde bulunarak sunumlarını sonlandırdılar.

4. sınıf öğrencilerimiz sunum sonrasında sınıflarında, savaştan sonra çocukların haklarının görmezden gelindiğini, çocuk haklarının çocukların gelişimi ve kendilerini ifade etme konusunda önemli olduğunu belirterek izledikleri sunumun etkileyici olduğunu dile getirdi. Sergi sürecinde sunum sırasında gözlemledikleri eylem örneklerini kullanabileceklerini ifade ederek zihinlerinde canlanan önerileri dile getirdiler. Ortaokul öğrencilerimizin sunumuyla “Çocuk Hakları” konusunda detaylı bilgi edinirken 5. sınıf sürecinde de bu tür disiplinler arası etkinliklere katılabileceklerini öğrenmenin heyecanını yaşadılar.


Öğrencilerimizden…

 

İkna Edici Mektup

Sevgili Ailem,

Evde uyku saatimizin 22.00 olmasının zorunlu olmaması gerektiğini düşünüyorum. Düşüncelerimi ve konuyla ilgili isteklerimi dile getirmek için size bu mektubu yazıyorum. Benim erken yatmamı istemenizin haklı gerekçeleri olduğunu biliyorum. Erken yatmak bizim büyümemiz, gelişmemiz ve dinlenmemiz açısından önemli. Ne var ki bu konu benim kendimi özgür hissetmemi engelliyor. Ayrıca bu kararınızla benim tam olarak ne istediğimi merak bile etmiyorsunuz. Erken yatmam gerektiği doğru. Erken yatan öğrencilerin dersi daha iyi dinledikleri ve daha başarılı olduklarını da biliyorum ama eğer en azından hafta sonları geç yatmama izin veriyor olsanız kendimi daha mutlu hisseder, kendime daha çok zaman ayırabilirim. Her gün aynı saatte yatarak kendimi bir robot gibi hissediyorum. Neden her gün aynı saatte uyumak zorunda olayım? Ayrıca çoğu arkadaşım hafta sonu hatta hafta içi bazı günler geç yatabiliyor. Benim de geç yatma hakkım olması gerekmiyor mu? Bu mektubu ciddiye alarak okuyacağınızı umuyorum. Sadece hafta sonları için uyku saatimin daha geç bir saatte olmasını istiyorum. Bunun beni ne kadar mutlu ve motive ettiğini siz de göreceksiniz.

Saygılarımla…

Oğlunuz Efe

Efe Engin (Tepeören 5B)

 

İkna Edici Mektup

Sevgili Ailem,

Bu korona döneminde maalesef dışarı çıkma olanağımız daha azaldı ve kış geliyor. Kıyafetlerim boyumun uzaması nedeniyle bana küçük gelmeye başladı. Yakında kıyafetlerim bitebilir! Tamam, bana kıyafet alıyorsunuz ama hep “şık” şeyler alıyorsunuz ve ben “şık” kıyafetlerin içinde rahat edemiyorum. Bu nedenle bana daha rahat kıyafetler almanızı öneriyorum. Kıyafetler bir yana, pijama bir yana. Pijamam yok! Sadece 2-3 tane pijamam var ama iki gecede bir pijamam kirleniyor ve kirliler haftada 2-3 kere yıkanıyor ve geceleri artık günlük kıyafet giymekten donuyorum çünkü geceleri daha soğuk oluyor. Bana rahat kıyafetler ve pijama almanız gerektiğini düşünüyorum. Umarım, bu mektubu dikkatle ve ciddiyetle okuyorsunuzdur.

Derin Kasım (Levent 5F)

 

Korunma Hakkı Yazısı

Merhaba, ben Leyla.  Sizin de aileniz size çok bağırıyor mu? İstedikleri şeyi yapmadığınızda dövüyor mu? Ben, aile içinde şiddete maruz kalıyorum. Anne babamın kötü sözlerini duymamak için kulaklarımı kapatıyorum. Kâbuslar görüyorum. Ailemin beni çocuk olduğum için koruması gerekmez mi? Sağlığımı düşünüp iyi beslenmemi önemsemeleri gerekmez mi? Sanırım korunma hakkım hiçe sayılıyor. Keşke beni diğer aileler gibi korusalar.

Aral Doğan, Tuna Yamaner, Ela Çayırezmez, Yağız Efe Şimşek (Tepeören 5A)

 

Yaşam Hakkı Yazısı

Ben bir çocuğum ve korkuyorum. Savaşlardan korunamıyorum. Ne barınacak bir evim ne ailem var. Her an patlayabilecek olan bombalardan beni koruyabilecek kimse yok. Yüksek sesli silah seslerinden bıktım. Her akşam sönmeye yüz tutmuş bir ateşle benim gibi iki yüz çocuk ısınmaya çalışıyor ama nafile. Ülkemizde okuma yazma bilen tek bir çocuk, doğru eğitim almış bir tek kişi bile yok. Her gün bir parça ekmek, bir yudum su bulmak için can çekişiyoruz. Yeter, artık savaş istemiyoruz! Dünyaya barış diliyorum, umarım savaşlar bir an önce son bulur.

Buse Özçakıcı, Kuzey Bilir, Aras Arpacı, Nur Kural, Derin Işık (Levent 5A)

 

Eğitim Hakkı Yazısı

Merhaba, ben Ahmet.

Annem ve babamı iki yıl önce bir kazada kaybettim. Bundan dolayı kardeşlerime ve anneanneme bakmak zorundayım. Okula gitmek yerine kâğıt toplayıcılığı yapıyorum. Hâlbuki ben daha 10 yaşındayım. Annem ve babam ölmeden önce her arkadaşım gibi okula gidiyordum. Keşke yine okula gidebilsem. Çöpte bulduğum gazeteleri değil, okul kitaplarımı okuyabilsem. Eğitim alma hakkımı kullanabilsem.

Mina Nil Yamantürk, Ali Yiğit Akyüz, Alara Umay Tükel, Karan Öksüz, Demir Dervent, Doğa Çağlıyan (Tepeören 5B)

 

İfade Özgürlüğü Hakkı Yazısı

Merhaba,

Sizlere anlatmak istediklerim var.

Ailem içerisinde sözel şiddet görüyor ve fikirlerimi ifade edemiyorum. Annem ve babam beni hiç anlamıyor ve anlamak için çabalamıyor. Bunun yerine bana bağırıp kendi istediklerini zorla yaptırmaya çalışıyorlar. Bunları yapmak istemediğimi söylediğimde ise üzerime geliyor ve yapmam için beni zorluyorlar. Düşüncelerimi özgürce ifade etme, sevilme ve saygı duyulma haklarımın ihlal edildiğini düşünüyorum. Ben de diğer çocuklar gibi özgürce kendimi anlatabilmeliyim. Haklarım ihlal ediliyor ama başka çocukların haklarının ihlal edilmemesini sağlamalıyız. Onları, haklarını ihlal edenlerden korumalıyız. Düşüncelerimizi rahatlıkla söyleyebilmeliyiz çünkü bu bizim hakkımız.

Lidya Şahinoğlu, Atakan Oktay, Ecrin Körpe, Ela Çelik, İrem Yamaç (Levent 5B)