Her iki yerleşkemizden ilkokul 2. sınıf öğrencilerimiz 23 Aralık Perşembe Günü “Zamanını Yöneten Çocuklar” kitabının yazarları Şenay Kasap ve Zehra Kasap’la çevrim içi ortamda söyleşti.
Şenay ve Zehra Kasap, içindekiler bölümünden başlayarak kitabın, araştırma ve yazma süreçlerini öğrencilerimizle paylaştı. Şenay Kasap, kitabın görsel tasarımlarının içlerine çok sindiğini, görsellerin metin ile buluşma ve matbaaya gitme süreçlerinin kendilerini çok heyecanlandırdığını ifade etti.
Yazarlarımız, zaman deyince aklımıza ilk nelerin geldiği sorusu ile bir sorgulama başlattı ve öğrencilerimiz fikirlerini paylaştı. Değer, düşünmek, okul, kıymet, geçmiş, saatler, öğrenmek öğrencilerimizin verdiği yanıtlardan bazılarıydı.
Doğada yaşanan değişiklikleri inceleyen insanların, zamanın ilerleyişini, doğa ile ilişkilendirdiğini ifade eden Zehra Kasap, bu ifadesini ayıların kış uykusuna yatması, çiçeklerin açması veya leyleklerin göç etmesi şeklinde örneklendirdi. İnsanların ve canlıların biyolojik ritimlerinin olduğunu, bunu karnımız acıktığında veya uykumuz geldiğinde anlayabileceğimizi söyledi.
Söyleşi, “Hayatınızda sizin için değerli olan nedir?” sorusu ile devam etti. Öğrencilerimiz “Benim için…” ile başlayan cümlelerini “…aile, öğretmenim, bilim insanlarının vazgeçmeden denemesi ve verdikleri emek” şeklinde tamamladı.
Zamanın ne zaman hızlı, ne zaman yavaş geçtiği ise söyleşinin bir başka konusuydu. Bu konudaki fikirlerini “teneffüs zamanlarının ve eğlendiğimiz zamanların çok hızlı geçmesi” şeklinde paylaşan öğrencilerimizin yanıtları gülümsetti. Yazarlarımız, zamanı planlamak ve iyi kullanmak için takvim, ajanda, zaman yönetimi tablosu gibi kolaylaştırıcı araçları öğrencilerimize hatırlattı. Yazarlarımız, zamanı daha iyi kullanmamız için hayatlarımızdaki zaman hırsızlarını tespit etmemizi önerdi.
Okuyucularının geri bildirimlerinin çok değerli olduğunu ifade eden Zehra ve Şenay Kasap, kitapta en çok hangi bölüm ilginizi çekti ve nedeni neydi sorularıyla, öğrencilerimizin yanıtlarını dinledi. Öğrencilerimiz, “Zamanı Ölçebilir misin?”, “Uzayda Zaman bölümleri”, “Uzayda Zamanın Ölçümü”, “Etkinlik Sayfası”, “Zaman Deyince Aklımıza Ne Geldiği”, “Zamanın Hızlı ve Yavaş Akması” ile ilgili bölümlerin kitapta en sevdikleri bölümler olduğunu belirtti. Ardından söyleşi sona erdi.