Zehra Kasap ile Tasarıma İlham Veren Doğa

1902

Levent Yerleşkemizden ilkokul 4. sınıf öğrencilerimiz, “Tasarıma İlham Veren Doğa” kitabının yazarı ve Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Anaokulu ve İlkokul Müdürü Zehra Kasap’la 18 Haziran Cuma günü çevrim içi ortamda söyleşti.

Doğanın öğreticiliği üzerine gerçekleşen söyleşide Kasap, Şenay Kasap ile birlikte yazdıkları kitapta da belirtildiği gibi, doğanın ilk çağlardan bu yana insanlığa yol gösterici olduğunu, bir şeyleri üretirken insanların bilinçli ya da bilinçsiz olarak doğayı taklit ettiklerini, gelişen teknolojiyle birlikte bunun sadece şekil değiştirdiğini belirtti.

Kasap, öğrencilerimize “Doğa nedir? Doğaya karşı sorumluluklarımız nelerdir? Bizler doğanın içinde nasıl yer alabiliriz?” gibi sorular yöneltti. Öğrencilerimizden bazıları ise doğa için “Konuşamayan canlıdır. Bizlerin doğaya yaptıklarına rağmen susan, konuşmayan bir canlıdır. Doğal bir yaşam alanıdır.” gibi cevaplar verdiler.

Biyomimikri kavramının en yalın haliyle doğadan öğrenme olduğunu belirten Kasap, biyomimikri tasarımlarının en az malzeme ve enerjiyle en yüksek performansı sergilediklerini, kendi kendilerini onarma özellikleri olduğunu, geri dönüşümlü ve doğa dostu olduklarını, sessiz çalıştıklarını, estetik yapıları bulunduğunu, dayanıklı, uzun ömürlü ve esnek olmaları bakımından da yeni teknolojik çalışmalara örnek oluşturduğunu vurguladı.

Kasap; yusufçuk böceğinden helikoptere, pıtrak otundan cırt cırt bandına, kozalaklardan terletmeyen kıyafetlere, midyeden yapıştırıcıya kadar pek çok örnekle söyleşiyi sürdürdü.

Son olarak öğrencilerimize doğayı sabırla gözlemlemenin çok önemli olduğunu, onlara farklı bakış açıları katacağını ve bu konudaki farkındalıklarının daha da artacağını vurgulayan Kasap, öğrencilerimizden bulunduğu ortamı temizleyen lotus çiçeğinin bizim hayatımızda nasıl yer bulacağını araştırmalarını önerip, onların merak duygusunu harekete geçirerek söyleşiyi sonlandırdı.